Iedereen ervaart angst bij de aanvang van iets nieuws. De mensen die ik spreek, waar ik over lees, die ik hoor op radio en tv bevestigen dit allemaal. ze zeggen bijvoorbeeld dat ‘toen ze het nog niet konden’ ze spanning voelden en het liefst weg wilden rennen. Of dat ‘omdat ze niet wisten wat te verwachten’ ze het liefst vasthielden aan het bekende.

En toch intrigeert me iets; de mensen die je hoort, die dit doen om hun succesverhalen te delen die gepaard zijn gegaan met angst en falen, die zeggen óók dat ze de stap dus wel hebben genomen. En daarmee is maar één conclusie mogelijk: angst is dus niet hetgeen jetegenhoudt!

Voor sommige mensen is angst onbelangrijk.Veel ondernemers hoorde ik afgelopen maand zeggen; ik voel nooit angst, ik doe gewoon mijn ding. Dit lijkt haaks te staan op bovenstaande. Tot ik doorvraag, dan blijkt dat ze de angst onder controle hebben en deze zien als een emotie die hen in staat stelt keuzes te maken en in actie te komen. Andere mensen hoor ik in mijn omgeving praten over dezelfde emotie, maar zij ervaren het als iets vervelends, een soort pijnlijk gevoel dat je hulpeloos en machteloos maakt.

Hoe jij ertegenaan kijkt hangt af van je “huidige” opvoeding. En dan heb ik het namelijk niet over je verleden maar over hoe goed jij jezelf tegenwoordig opvoedt op dit gebied. Het blijkt dat iedereen zo kan gaan denken als de mensen uit de eerste categorie, maar dat vergt wel geregeld onderhoud. Zodra je ophoudt gaat het snel achteruit. Werk aan de winkel dus!

Binnenin jou zit voldoende energie om een vrolijk en prettig leven te kunnen leiden. Het is een kwestie van deze energie te gaan gebruiken. De meesten van ons zitten vastgeroest en dan ben je niet toegerust om je kracht voor jezelf te gebruiken. Als je dat niet doet dan voel je je hulpeloos, moedeloos en neerslachtig. Een teken dat er iets niet werkt zoals het zou moeten werken, zo zegt Susan Jeffers.

Jij hebt recht op een fijn en opwindend leven.Zo’n leven waarvoor je ’s ochtends graag je bed voor uitkomt en ’s avonds niet het gevoel hebt dat je gewerkt hebt. Energie te over voor nog meer leuke dingen! Deze gevoelens echter komen alleen maar naar boven als je contact weet te maken met de kracht in jezelf.

Doe élke dag iets wat je een beetje spannend vind, wat dat is kan ik niet zeggen, dat is voor iedereen anders. Lunchen met collega’s waar je normaal niet bij zit. Iemand een oprecht compliment geven of dankjewel zeggen tegen iemand die dichtbij je staat met uitleg wat die ander voor je betekent. Als je elke dag een mini-risico neemt vergroot je elke dag je gevoel van eigenwaarde een beetje. Ontplooi jezelf en houd jezelf niet langer tegen!